Csemperagasztók jelölései

Tájékoztató a csemperagasztók jelöléséről:

Jelölések kötőanyagok szerint:

  • C = cement alapú ragasztó
  • D = diszperziós ragasztó
  • R = műgyanta alapú ragasztó

Jelölés bedolgozhatósági tulajdonság alapján:

  • T = megcsúszásra nem hajlamos (oldalfalra is használható)
  • E = meghosszabbított nyitott idő (később képződik felületi hártya a ragasztó felületén)
  • F = gyorsan kötő (kb.: 3 óra után járható)

A cement tartalmú anyagokat (C) tapadási képességük alapján sorolják be, C1 és C2 osztályba.

Erre példa:

A C2: a tapadó szilárdsága legalább 1N/mm2 (kb.: 100 to felszakító erőt feltételez m2-ként), de minőségibb terméknél lehet ennek az értéknek a többszöröse is.

T betű a lecsúszás mentességre utal, tehát felülről lefelé is ragaszthatunk vele, azaz oldalfalra is alkalmas. (max. 0,5mm elmozdulás)

E betű arra utal, hogy a ragasztó hosszú nyitott idejű, tehát a ragasztó felkenése után, még 20 pereccel később belehelyezett lap is, végszilárdság elérése után minimum 0,5 N/ mm2 tapadással rendelkezik. (A végszilárdság 28 nap.)

Az Ilyen jelzéssel ellátott ragasztó, alkalmas beltérre és padlófűtéshez egyaránt, kültéri használatra normál hőterhelés mellet, részben rugalmas és flexibilizált.

Nagy hőterhelésnél (pl.: déli fekvés, sötét burkolat, stb... ) S1 vagy S2 kiegészítő jelzésű (alakítható vagy Jól alakítható) ragasztót használjunk.


A fugázás után gyakran bosszankodunk a csemperagasztó és a fuga anyag maradványinak maradéktalan feltakarításával. Nehéz dolog nyom nélkül eltávolítani az oda száradt ragasztót és fugát a burkolólapról. Erre kínál jó megoldást a Cementfátyol eltávolító. Vigyázat ez a termék egy koncentrátum, a szennyeződés mértékétől függően 1:5 vagy 1:10 aranyban kell hígítani vízzel. A használata egyszerű és biztonságos, ha betartjuk a gyártói utasításokat. Hígítsuk vízzel először 1: 10 arányban, ( ha nem elég, akkor még 1: 5 arányban újra próbálhatjuk) vigyük fel a tisztítandó felületre (ne hagyjuk megszáradni a felületen), majd rövid ideig hagyjuk hatni, (sajnos a fugát is megmarhatja, ha sokáig hagyjuk hatni) ezután erős szőrű kefével súroljuk meg és végül bő vízzel mossunk fel. Elterjedt a sósav használata is, de ennek megvan az a veszélye és hátránya, hogy sokkal agresszívabb, vízzel érintkezve egészségre ártalmas gázok szabadulnak fel, ha nem hígítjuk megfelelően, akkor károsíthatja a burkoló lapot is.

Tipp: Úgy keverjük be a csemperagasztót, hogy a port adagoljuk a keverővízhez!


Menü Bezárás
Termékeink Bezárás
[x] Bezárás Pályázat
Back to Top
Kosár Bezárás
Jelenleg még üres a kosarad.
Összesen