Hőszigetelésről érthetően

A hőszigetelésről érthetően

Mindannyian tudjuk, hogy az energiaárak folyamatos emelkedése miatt egyre nagyobb teher a lakások, családi házak fűtése, klimatizálása. Azt viszont kevesen tudják, hogy az egyre drágábban megvásárolt hőből mennyi marad a lakásban, és mennyi az, amivel az utcát próbáljuk fűteni. Ezt általánosságban nem lehet pontosan megmondani, hiszen a lakások közt óriási különbségek lehetnek.

A jó minőségű hőszigetelés alkalmazásával azonban jelentősen csökken az épületek hővesztesége, elérhető, hogy a téli fűtési időszakban a belső tér gyorsabban melegedjen, és a meleg hosszabb ideig maradjon meg, a nyári időszakban pedig a hőszigetelés megakadályozza, hogy a belső tér felmelegedjen, annak hőmérsékletét folyamatosan az optimális szinten tarthatja, ráadásul még pénzt takaríthatunk meg! 

A homlokzati hőszigetelő rendszereknek alapvetően két változata létezik (kétféle anyagból gyártják őket) 

I. Polisztirol habos hőszigetelő rendszerek: 

Polisztirol lap szinonimái, ahogy már korábbról ismert lehet: hungarocell, eps, nikecell, polisztirol tábla, AT-H80 stb.. Ezek a hagyományos polisztirol (EPS) alapú hőszigetelő rendszerek régóta beváltak, több évtizede használják őket homlokzat hőszigetelésre és talán a leggyakrabban használt hőszigetelési forma. Nyomószilárdságuk: 80 kPa

Polisztirol lapos hőszigetelésen belül is több típus létezik: 

Polisztirol lapos hőszigetelés (hagyományos fehér EPS) a homlokzat hőszigetelés legelterjedtebb módja az 50x100 cm táblás polisztirol lap.

Grafitos homlokzati hőszigetelés (grafitszürke EPS), mely abban különbözik a hagyományos fehér eps laptól, hogy grafit adalékkal dúsított, így hőszigetelő képessége azonos vastagságnál 22,5 %-kal jobb adatot mutat, mint a fehér hőszigetelő lap. Passzívházak hőszigetelésénél is kiváló.

Lyukacsos polisztirol lap - páraáteresztő - hőszigetelés, mely egy új fejlesztésű polisztirol lap. A polisztirol lap lyukacsos felületű, így átereszti a párát. Hőszigetelő képessége 10 %-kal jobb, mint a hagyományos fehér lapnak. Előnye, hogy páraáteresztő, mint a kőzetgyapot, de kivitelezése egyszerűbb, így a munkadíja is alacsonyabb lehet.

Polisztirol lapos hőszigetelés előnyei: 

Kedvező ár

Könnyű kivitelezés

Több évtizedes kivitelezői és gyártói tapasztalatok 

 

Egy átlagos épület (pl. családi ház) esetében a ráfordított hőenergia 30%-40%-át a nem megfelelően vagy egyáltalán nem hőszigetelt falakon keresztül veszíti el. Megfelelő  homlokzati hőszigetelés alkalmazása nagyban javítja a falak hőtároló képességét. Télen a fűtés hatására átmelegedett falak egyenletes klímát biztosítanak, nyáron pedig védik az épületünk falát az átforrósodástól.

Az épület homlokzati felülete és szigetelő képességének javítása rendkívül gyorsan elvégezhető. A polisztirol lapos hőszigetelő rendszerek 2 cm-től igény szerinti vastagságig megvásárolhatóak. A kínálat nagyon széles, így a gyártók különböző termékei között válogathatunk, de egy fontos dolgot tartsunk szem előtt:

A polisztirol lapos hőszigetelő rendszerek különböző anyagok összessége, ami a következő termékekből áll össze: polisztirol hablemez (EPS H-80), polisztirol ragasztó, üvegszövet háló (145g/m2), dübel, kezdősín, vakolatalapozó, valamint vakolat. Ez utóbbi az ami hosszú évekig látszik, hiszen ez a termék a rendszer befejező rétege. Így ízlés szerint ennek struktúráját a következőkből választhatjuk: lehet kapart hatású, vagy gördülőszemcsés (un. dörzsvakolat), illetve hengerelt vakolat (un. rollvakolat).

 

II. Kőzetgyapot homlokzati hőszigetelő rendszer  

A táblás kőzetgyapot szintén alkalmas a homlokzatok hőszigetelésére. Természetes anyag, mivel az egymásba kapaszkodó kőzetgyapot szálak megtörik a hanghullámokat, így kiváló hangszigetelő képességgel bír, a nedvességet nem zárja magába, műgyantával átitatott keresztmetszete víztaszító képességet kölcsönöz a termékeknek, átereszti a házban keletkező párát. A kőzetgyapot otthonunk tűzvédelmét is segíti, mivel megakadályozza a tűz terjedését (akár 750-1000°C hőmérsékletet elvisel). A szigetelés vastagsága akár 200 mm-es vastagságban is lehetséges, mellyel gyakorlatilag hőhíd mentessé tehető a homlokzati épületszerkezet. Kivitelezése valamivel nehezebb, mint a polisztirol lapos hőszigetelő rendszeré, mert a táblák nehezebbek, így azonnal dübelezni kell őket a felragasztás után.

Kőzetgyapot szigetelés előnyei: 

Hangelnyelő

Nem éghető anyag 

Páraáteresztő 

Víztaszító

Természetes, környezetbarát anyag

Rágcsálók nem szeretik

 

A kőzetgyapot termék vastagságának választásánál, vegyük figyelembe az épületünk falazatainak építő anyagait (milyen tégla). A legtöbb homlokzaton 5-8 cm-es hőszigeteléssel már 50-60% közötti hőveszteség csökkenést érhetünk el, de vastagabb kőzetgyapot választásával jobb hőszigetelési tulajdonságot eredményezhet.

A kőzetgyapot lapos hőszigetelő rendszerek különböző anyagok összessége, ami a következő termékeiből áll össze: kőzetgyapot lap, ragasztó (mely a magasabb diszperzió tartalma miatt alkalmas a nehezebb táblák ragasztására!), üvegszövet háló (145g/m2), fémszeges dübel, kezdősín, vakolatalapozó, valamint vakolat. Ez utóbbi az, ami hosszú évekig látszik, hiszen ez a termék a rendszer befejező rétege és a rendszer páraáteresztő képességének érdekében javasolt szilikát, vagy szilikon vakolatot használni, melyek struktúráit a következőkből választhatjuk: lehet kapart hatású, vagy gördülőszemcsés (un. dörzsvakolat).